Dotace dětem nebo podnikatelů

O tom, že MČ Praha 10 umí dotační programy nasměrovat na konkrétní místa jsme se přesvědčili už mnohokrát. Velmi známá je kauza Horského hotelu, kdy dotace na školy v přírodě se vztahují pouze na toto místo. Rada města nemá zájem usnesení z roku 2008 zrušit a rozšířit dotaci na všechny zařízení v ČR dle výběru školy. Žáci ZŠ nemohou jezdit jinam, ani když je hotel zavřený a peníze tak mohou končit pouze u provozovatele tohoto hotelu, společnosti Gastro servis Zemánek.

Tentokrát to zůstane u ledu

Od letošního roku je ve Strašnicích otevřen nový soukromý zimní stadion Škoda Padok Icerink. Je to skvělá zpráva pro všechny milovníky bruslení. Přestože se jedná o soukromou podnikatelskou aktivitu, od začátku stavby se kolem něj hemží mnoho místních politiků. Radní Zoufalík poklepával na základní kámen a 1.místostarosta Pek stadión po roce slavnostně otevíral. Až sem je vše v naprostém pořádku. Jenže ono to tady nekončí. Naopak začíná.

Budete chodit bruslit!

Ve stejnou chvíli se v právě projednávaném rozpočtu MČ Praha 10 objevily dvě zcela nové položky, a to:

  • Mateřské školy – rozvoj dětí                      7.500.000,- Kč
  • Základní školy – rozvoj žáků                       1.320.000,- Kč

Podle našich informací lze předpokládat, že právě v těchto položkách je vyčleněna nemalá část peněz právě na bruslení.

Zde je na místě zcela legitimní otázka. Proč jsou tyto peníze vyčleněny zrovna na bruslení, a ne na jiné libovolné rozvojové aktivity? Proč je nedají ředitelům na zmíněný „rozvoj dětí“ finanční prostředky bez podmínek? Proč nenechají na odbornosti ředitelů a učitelů posoudit, co zrovna děti v jejich škole potřebují nebo chtějí?

Politik prostě ví, že Vaše děti mají právě bruslit, a to nikde jinde, než zrovna v nově otevřením Iceringu! Děti jsou tak opět pouhým nástrojem pro nasměrování těch správných peněžních toků, stejně jako je tomu u škol v přírodě na Horském hotelu.

Hlavně nenápadně

Ve veřejném registru smluv se zatím objevila pouze pomyslná vlaštovka, ovšem i ta nabádá k opatrnosti. První je smlouva na bruslařské lekce pro žáky ZŠ Hostýnská. Je evidentní, že smlouva má mít 2 strany + přílohu, a právě ta tam není. Pochopitelně na té chybějící příloze je to nejdůležitější, cena a její položky. 

Dejme dětem, rodičům, školám a školkám možnost volby. Podpořme jejich aktivity, ALE nenechme politiky určovat co, kde a také za kolik z veřejných prostředků mají naše děti dělat!!

Pusťte nás na ně i v komunálu!

Petr Beneš a posádka Pirátů Praha 10