Hledá se nájemce chaty Sport?

Společnost PRAHA 10 – Rekreace vypověděla k 1.5.2016 smlouvu o komerčním využití chaty Sport současnému nájemci, společnosti Gastro servis Zemánek s.r.o. Tato nemovitost má kapacitu 12 lůžek a byla zakoupena jako součást Horského hotelu v Jánských lázních.

Náklady na její zakoupení činily 5 173 612 Kč.  Další náklady na zřejmě opravdu velkorysou rekonstrukci spolkly dalších 12 047 689 Kč. Celkem tedy 17 221 301 Kč (vše bez DPH). Měsíční pronájem dosud činil 10 000 Kč. Návratnost této investice tak činí (bez úroků a inflace) bezmála 150 let.

Před několika dny byl zahájen proces výběru nového nájemce. Podklady k soutěži naleznete ZDE . Další podklady pak v sekci Podrobná dokumentace. Jak je uvedeno v příslušné inzerci (například sReality.cz), je požadováno nájemné od 18 500 Kč měsíčně. Překvapilo by mě, pokud by se novým nájemcem stala opět společnost Gastro servis Zemánek. Tím by se pouze potvrdila vysoká rentabilita tohoto pronájmu pro současného nájemce. Výnosnost objektu chaty Sport je však ve zprávě společnosti Grant Thornton Advisory silně zpochybňovaná. (Tuto zprávu, za kterou město zaplatilo téměř půl milionu, ředitel holdingu, pan Bohdan Urban, dosud odmítá uveřejnit.)

Pokud budeme vycházet z obecné návratnosti investice do nemovitosti, která se zpravidla počítá na cca 25 let, pak by ekonomický pronájem chaty Sport musel činit minimálně 57 000 Kč měsíčně. Jakákoliv nižší částka je pro Prahu 10 ztrátová.