Odvaha nebýt drahý

Zdá se, že městská část Brno – střed (82 878 obyvatel) posouvá hranice péče o své občany. V souladu s předpoklady o vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče a pro uspokojování potřeb svých občanů (jak rámuje zákon o obcích, tj. potřeby spojů, informací, výchovy a vzdělávání, celkového kulturního rozvoje či ochrany veřejného pořádku) se tamější radnice rozhodla nabídnout v budoucnosti svým občanům možnost zvýhodněného mobilního tarifu, poskytovaného některým z telefonních operátorů v ceně do 300 Kč.

Přesná specifikace výzvy je k nahlédnutí   ZDE.

Ve výzvě hledá radnice základní tarif s neomezeným voláním, SMS a MMS a balíček 5 GB dat, který je možné přikoupit. Dohromady do 300 Kč. Přitom O2, T-Mobile a Vodafone takovou kombinaci nabízejí za ceny od 1 098 Kč do 1 499 Kč (navíc s úvazkem na dva roky). Bude zajímavé sledovat, jak výsledek soutěže dopadne, nicméně již nyní lze krok brněnské radnice hodnotit veskrze pozitivně. Pomoci občanům snížit výdaje rodinných rozpočtů je bezpochyby krok, který může přinést iniciátorům tohoto impulsu kladné body.

Snahu o snížení nákladů pro své občany, tentokrát prostřednictvím elektronického nákupu, vyvíjejí i v dalších městech (například). Náklady na energie, produkty či služby mohou díky elektronickému nákupu klesnout až o desítky procent. Hledat takto úspory lze i v dalších oblastech, mj. i pro obcí zřizované organizace.

Zmiňovat problematiku úspor je za stávající situace na desítkové radnici, kdy se neváhají vydávat statisíce za obskurní estrády, patrně irelevantní. Nadějí by snad mohla být zdejší TOP 09, jelikož tato strana již před několika lety v Plzni rozeznala, že elektronické aukce jsou zajímavým politickým tématem.

Zatím však na Praze 10 panují jiné poměry. Úspory a inovace nejsou u stávající vládnoucí koalice zatím zřejmé. Např. i přes příslib ukončení stále pokračuje provoz veřejné wi-fi, která nás měsíčně stojí 442 860 Kč (!). Informace o nákladech za wifi najdete     ZDE    

Další oblastí, která může zkvalitnit život v obci a zároveň ulevit obecnímu rozpočtu, je čerpání finančních prostředků z dotací a evropských fondů. Od této bezpochyby přínosné aktivity se po komunálních volbách v roce 2014 na radnici Prahy 10 ustoupilo. Přitom koncepce čerpání evropských finančních prostředků je podle podkladů dodaných z radnice zpracována. Na co se tedy čeká? Čerpání těchto prostředků může přinést další úspory (viz  https://penizeproprahu.cz/). Podrobnosti Vám jistě poskytne radní pro dotace, pan Radek Lojda. Zatupitelům nebyly zatím zpřístupněny.

Nezbývá než věřit, že s druhou polovinou volebního období chytne desítková radnici druhý dech a sebere odvahu více konat pro občany.

Jana Komrsková a kol.