Ostře sledované vánoční stromky

Známe to všichni. Zbývá pár dní do Ježíška a kromě dárků se většina z nás poohlíží po pěkném vánočním stromku. Romantické doby loupežníků, kteří si pro svůj vysněný stromek zašli do lesa, jsou zřejmě nenávratně pryč. Zapáchající spreje, zastřihnuté větve, reflexní nástřiky kmenů, fotopasti a skryté kamery většinu šetřílků od lesního pychu bezpečně odradí. A pak je tu ještě jeden způsob, který zvolila MČ Praha 10. Způsob, jehož neotřelost nejlépe vystihne účet za něj. Nebudeme vás napínat a prozradíme, že MČ Praha 10 na období od 27. 11. 2017 do 5. 1. 2018 objednala ostrahu vánočních stromků na Kubánském náměstí, které ozdobily děti z mateřských a základních škol, za krásných „lidových“ 106.021 Kč.

Nás by ani nenapadlo, že by někdo chtěl stromky, ozdobené pro potěchu nás všech, ukrást nebo poškodit. Navíc na frekventovaném náměstí s okrskovou služebnou Městské policie doslova na dohled. A šoupnout stromky o 30 metrů blíže k Litevské ulici, byly by i pod kontrolou městského kamerového systému (navíc bez nutnosti šlapat po trávníku a tak jej měnit v neestetické  bahno).

Říkáme si, zda cena ochrany nepřevýšila samotnou cenu pořízení a ozdobení stromků?! Použijeme-li metaforu, je to jako si za 20.000 Kč koupit kolo, a za dalších 20.000 Kč k němu řetěz, aby nám ho někdo neukradl.

Podle vlastnické struktury společnosti, která ostrahu stromků Praze 10 poskytuje, to však vypadá, že zapáchat tu nebudou smrčky, ale celý systém přidělování veřejných zakázek.

Rychlým prolistováním smluv dodavatelské firmy SECRET GUARD s.r.o., která stromky střeží, zjistíme, že patří k oblíbeným obchodním partnerům desítkové radnice. Stejně jako Agentura BBD, s.r.o. Za oběma firmami stojí pan Tomáš Burcal. Jen od léta 2016 prozradí registr smluv zakázky mezi MČ Praha 10 a uvedenými dvěma firmami za více jak 6 mil. Kč bez DPH (přehled zakázek je uveden v tabulce pod textem). Uvedené firmy navíc střeží i prostory Centra sociální a ošetřovatelské pomoci, zřízené organizace Prahy 10, či spolupracují s městskou akciovou společností Praha 10 – Majetková. Ono se vůbec dle registru smluv zdá, že uvedené bezpečnostní agentury spolupracují (až na doslova pár výjimek) výhradně s MČ Praha 10.

Jak si tento jev vysvětlit? Jisté vodítko by mohl nabízet fakt, že jméno majitele firem Tomáše Burcala shodou náhod ladí se jménem kandidáta za ODS v komunálních volbách 2014, který byl i v roce 2010 jejím sponzorem. Náhoda? Nemyslíme si. Zdá se spíše, že staré linky „politika-business“ na Praze 10 i po přestavění vládnoucí koalice stále fungují a veřejné peníze i nadále proudí do těch „správných“ kapes.

Krásné prožití svátků vánočních a nový rok 2018 bez předražených zakázek Vám přejí

Pavel Hájek, Michal Kočí a všichni Piráti z desítkové zátoky