Policie ČR nemá na vybavení, ale Městská policie slaví

Dne 19. 6. 2017 sportovní areál Gutovka, který je ve správě obecní firmy Praha 10 Majetková, a.s., na svém fcb. účtu informoval, že bude 23. 6. 2017 po celý den uzavřen z důvodu konání soukromé akce. Po tajemném nájemci nebylo třeba vyhlašovat celostátní pátrání. Byla jím totiž sama Městská policie Hl. m. Prahy. Důvodem bylo půlkulaté výročí 25 let od založení Městské policie hl. m. Prahy. Sice jsem nikdy tak úplně nepochopila, k čemu mimo vybírání pokut za špatné parkování městská policie vlastně slouží, a naopak ani to, jak se bez ní může obejít třeba sousední Spolková republika Německo. Její význam a paralelní / neparalelní fungování vedle Policie České republiky mi vždy přišlo nedomyšlené a zbytečné. To je ale jiné téma.

Tuto konkrétní akci pro Městskou policii hl. m. Prahy zajišťovala společnost Catering Melodie, s. r. o., která uspěla ve veřejné zakázce malého rozsahu. Dle kvalifikovaného odhadu této firmy se akce zúčastnilo cca 2060 osob z řad zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků. Je úsměvné, že POLICIE nedokáže odpovědět na otázku, kolik lidí bylo pozváno a podle jakého klíče byly pozvánky rozesílány. Žádné pozvánky totiž zasílány nikomu nebyly. Prostě se to lidi nějak dozvěděli a někdo přišel. Současně jsou ale hosté podle smlouvy s pořadatelskou firmou evidováni a dostávají „stravenky“ na občerstvení v průběhu akce. Tolik jen na okraj, jako ukázka úrovně zpracování jednoduché informace o počtu účastníků interní akce v prostředí městské policie.

Účastníkům oslavy byl k dispozici celý areál Gutovky, včetně všech herních ploch a zázemí.  

Níže uvedeným programem provázel na Praze 10 hojně využívaný, a radnicí zřejmě z nějakého důvodu oblíbený, moderátor Vlasta Korec:

16:00 – 16:15      slavnostní zahájení
16:15 – 17:00      diskotéka DJ Patrika Rokla
17:00 – 18:45      vystoupení Stanislava Hložka a Heidi Janků
18:45 – 19:30      vystoupení skupiny ABBA STARS Revival
21:15 – 21:45      diskotéka DJ Patrika Rokla
21:45 – 21:55      slavnostní zakončení

Akce byla i podle písemného vyjádření Městské policie ukončena ve 21:55 hod. Pokud tedy v okolí někoho rušila hudba po desáté hodině večer, pak se jednalo o zcela jinou akci, nebo ozvěnu. Za celou veselici Městská policie Hl. m. Prahy zaplatila 1.250.000 Kč bez DPH, tj. 1.512.500 Kč včetně DPH. Vzhledem k deklarovanému počtu účastníků dle smlouvy (tj. cca 2500 osob) není tato částka nikterak přehnaná. Otázkou je snad jen to, kolik pronájem areálu Gutovka vynesl naší městské části. Bohužel z dodaných podkladů částka není zřejmá, protože vše bylo fakturováno dohromady.

Jsem ráda, že Městská policie Hl. m. Prahy našla ve svém rozpočtu 1,5 miliónu korun na oslavu výročí svého založení. Věřím, že všem účastníkům se akce líbila a povede ke zkvalitnění práce této organizace nejen v naší městské části. Čemu však nerozumím je to, proč městská část Praha 10 musí věnovat Policii České republiky vybavení za 370 000 Kč ze svého rozpočtu, protože TA na něj nemá peníze a ve stejné době vcelku zbytečná Městská policie Hl. m. Prahy OSLAVUJE … 

https://www.praha10.cz/urad-mc/tiskove-zpravy-a-aktuality/artmid/4284/articleid/1436/radnice-podporila-policii-poridila-motorku-a-mobilni-telefony.aspx

Jana Komrsková a kol.