PRAHA 10 – PRODEJ VĚTŠINY MAJETKU, MILIARDOVÉ DLUHY NEBO BANKROT?

Po dlouhých koaličních neshodách míří na jednání do Finančního výboru MČ Praha 10 v pořadí již desátý (sic!) návrh rozpočtu na rok 2018. V jeho první verzi byl plánovaný schodek hospodaření ve výší 900 000 000 Kč, v deváté předložené verzi téměř 600 000 000 Kč.

Naše návrhy se týkaly snížení v oblasti neinvestičních výdajů v řádu 100 mil Kč, investice jsme navrhli snížit o 200 mil Kč. Výsledný schodek pak činil 271 000 000 Kč. Nejedná se o návrh Pirátské strany, pouze o korekci nesmyslných výdajů verze, kterou jsme dostali k nahlédnutí. Předložená desátá verze se našim úpravám přibližuje pouze v celkovém schodku.

Tento obrovský dluh je opticky snížen především navýšením příjmů ze zdrojů naší městské části ve výši 440 000 000 korun. Uvedená dotace je tvořena z volných prostředků na účtech MČ a především z prodeje vlastního majetku. Přesto je navrhovaný rozpočet ve výrazném schodku. Během příštích pěti let se Praha 10 podle navrženého výhledu hospodaření dostane do celkového kumulativního schodku -2 762 509 000 Kč. Ano, jde o téměř tři miliardy plánovaného dluhu! Tato situace může mít dramatický dopad na všechny. Prodej většiny majetku, miliardové dluhy nebo bankrot! Základní služby jako je školství nebo sociální služby jsou ve vážném ohrožení, jednoduše nebudou finance na jejich provoz. V této situaci již nebude naše městská část schopna nejen dostát svým závazkům, ale ani financovat své základní provozní potřeby. Zároveň hrozí, že v tu dobu již budou vyčerpány veškeré zdroje dosavadních příjmů, tedy zejména rozprodány obecní byty.

Čím je schodek rozpočtu způsoben? Zejména se jedná o zátěž z minulosti v podobě pro obec nevýhodných smluv, neefektivní rozhazování v oblasti neinvestičních výdajů, nehospodárnost (především nehospodárné nakupování služeb – zpracování rozličných studií, služeb ostrahy, nákup právních služeb, propagační aktivity).

Cílem Pirátů je vyrovnané, maximálně transparentní a dlouhodobě udržitelné hospodaření ve prospěch obce. Z tohoto důvodu odmítáme podpořit amatérsky připravený rozpočet s kumulovaným schodkem téměř tři miliardy Kč.

Ve středu 21. února od 15 hod se i vy můžete zúčastnit veřejného jednání Finančního výboru v budově ÚMČ Praha 10. Sledujte také aktuální informace o hospodaření Prahy 10 na fb: https://www.facebook.com/pirati.praha10/