Zastupitelstvo Prahy 10 svolané k rozpočtu nebude jednat o rozpočtu

Tisková zpráva zastupitelského klubu Pirátů MČ Praha 10

Dne 23. ledna požádal uvolněný radní MČ Praha 10, Mgr. Ondřej Počarovský (TOP09) o svolání  Zastupitelstva naší městské části s jediným bodem programu „Příprava rozpočtu Městské části Praha 10 na rok 2018“. Termín jednání je stanoven již na tento pátek 2.2.2018 od 12:30 v zasedacím sále ÚMČ Praha 10.

Garantem rozpočtu je starosta obce a návrh jeho obsahu je plně v kompetenci Rady MČ, která jej sestavuje ve spolupráci s jednotlivými odbory úřadu MČ. Opoziční zastupitelé nebyli až dosud s jeho obsahem seznámeni, ani neměli možnost, jakkoliv se vyjádřit k jeho návrhu. V úterý 30. ledna dopoledne starosta MČ Praha 10, Ing. Vladimír Novák (ČSSD), uvolnil podklady, které se skládají z osmi různých verzí rozpočtu v rámci jeho přípravy a jejich komentářů. Schodek navržený v jeho prvním znění byl 900 000 000 Kč, v poslední verzi se pak snížil na 600 000 000 Kč. Ve všech verzích se však jedná o rozpočet výrazně schodkový, kryjící navrženou ztrátu z volných finančních rezerv, které byly vytvořeny výhradně postupným prodejem obecního majetku v předchozích letech.

Jako opoziční zastupitelky považujeme veškeré předložené návrhy za krajně nezodpovědné, zpracované bez znalosti základních principů sestavování rozpočtu a rozpočtových pravidel a na základě zcela nerealistického výhledu. Neschopnost současné vládnoucí koalice zodpovědně a rozvážně spravovat naši obec se ukázala již v průběhu schvalování předchozího rozpočtu, který rovněž nebyl předložen v termínu a jeho čerpání bylo prakticky celé první pololetí roku 2017 limitováno rozpočtovým provizoriem. Skutečným vrcholem této nekompetence se stalo i poslední Zastupitelstvo vloni v prosinci, v jehož průběhu nebyla vládnoucí koalice schopna odhlasovat si výsledek svého vlastního hospodaření.

Navržené jednání Zastupitelstva tak považujeme za bezpředmětné, neboť nebude věnováno jednání o obsahu návrhu rozpočtu či jeho schvalování, ale pouze procesním postupům a údajnému nedodržování vágně stanovených termínů, které si Rada sama schválila. Vše se samozřejmě může točit jen kolem problémů koalice, která je silně rozklížená. To se nakonec projevilo i na jednání Finančního výboru ve středu 31.1.2018, které provázely osobní útoky především mezi členy současné koalice.

Máme dlouholeté pracovní zkušenosti se sestavováním rozpočtu, a to v prostředí soukromých společností i na úrovni rozpočtu České republiky, který se řídí obdobnou strukturální logikou a pravidly, jako rozpočet měst a obcí. Naše kritika je podložena znalostmi a praxí.

Za zastupitelský klubu Pirátů

Jana Komrsková, zastupitelka MČ Praha 10 a předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů

Olga Richterová, poslankyně PS ČR a zastupitelka MČ Praha 10

Poznámky:

ROZPOČET územního samosprávného celku definuje §4 odst. 1 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Rozpočet je finančním plánem, kterým se v daném roce řídí financování činnosti územního samosprávného celku a svazku obcí. Jedná se o nejdůležitější krátkodobý plánovací dokument, podle kterého obec hospodaří. Rozpočet je zjednodušeně řečeno bilancí příjmů a výdajů, který tak podává informaci o vyrovnanosti, případně schodku nebo přebytku obecních financí. Rozpočtový rok je shodný s rokem kalendářním.

ROZPOČTOVÉ PROVIZORIUM Pokud dojde k situaci, že před 1. lednem rozpočtového roku nebude schválen rozpočet obce, pak se její hospodaření až do schválení rozpočtu řídí pravidly rozpočtového provizoria. Institut rozpočtového provizoria je upraven v ustanovení § 13 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Rozpočtové provizorium slouží k tomu, aby nedošlo k narušení plynulosti hospodaření nejen obce, ale také obcí zřízených příspěvkových organizací, případně dalších subjektů, které jsou na rozpočtu obce závislé. V praxi to znamená, že úhrn měsíčních výdajů je shora omezen jednou dvanáctinou rozpočtu předchozího schváleného rozpočtu. Nejsou tak umožněny jakékoliv rozvojové investice a obec je zpravidla schopna financovat pouze své nutné provozní náklady.